miercuri, 19 mai 2010

Olanda – mai mult decat placeri interzise


Olanda este un magnet pentru turisti. Cei mai multi sunt atrasi de stilul de viata din Amsterdam, de diferitele placeri oferite legal. Ceea ce m-a impresionat pe mine mai mult in Olanda, au fost insa gradinile Keukenhof – scopul pentru care am ales ca perioada a vacantei sfarsitul lui Aprilie (la cerea expresa a sotiei si a nasei, ce au o pasiune pentru lalele). Inca de la plecarea spre Keukenhof am fost impresionat de numarul mare de turisti ce aveau aceeasi destinatie. Va vine sa credeti ca am stat la o coada de peste 200 de persoane pentru a putea urca in unul din autobuzele ce facea legatura intre Amsterdam si destinatia noastra? Bineinteles, compania de transport a fost destul de flexibila, in sensul suplimentarii mijloacelor de transport in conformitate cu numarul celor ce asteptau.

Cu toate ca aveam asteptari foarte mari, acestea au fost mult depasite de “realitatea din teren”. O intreaga zi de-abia daca ajunge pentru a admira aranjamentele florare al caror design se shimba anual. Gradinile sunt deschise intre 08:00 si 19:30 si pe toata perioada sunt intesate de turisti; aceasta si poate din cauza faptului ca sunt deschise doar de la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lui mai. Pe langa aranjamentele outdoor realizate dintr-o multitudine de flori de primavara (pe langa lalelele care sunt “majoritare”), in sere sunt prezentate flori premiate la diferite expozitii de gen. Moara de vant din capatul gradinilor ofera posibilitatea unei privelisti impresionante asupra parcului. Cu toata aglomeratia, linistea pe care ti-o ofera aceste gradini este de netulburat.

O vizita in tara lalelelor este mult mai placuta in perioada in care acestea sunt inflorite si nu trebuie sa se termine fara o vizita la Keukenhof.

8 comentarii:

  1. Daniel, florile sunt un exemplu foarte bun pentru a arata diferenta dintre Romania si Olanda. As putea sa dau peste 100 de motive pentru care suntem atat de departe de ei ca si civilizatie.
    Lucruri care pentru ei sunt absolut de bun simt, pentru noi inseamna umilinta suprema: cum adica sa mergem noi ca romani cu bicicleta? Pai si Merzanul sau Jeepanul, ce facem cu ele, cum pot sa dau o manea la maxim de pe bicicleta?

    RăspundețiȘtergere
  2. lalele, lalele, lalele,

    Frumoasele mele lalele

    RăspundețiȘtergere
  3. Avand in vedere ca este cea mai mare gradina de flori din lume, intinzandu-se pe mai mult de 30 de hectare ce "gazduiesc" milioane de lalele dintre cele mai neobisnuite, e clar ca starneste interesul celor ce iubesc florile si natura in general.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca familia ta s-a intors acasa plina de energie pozitiva dupa ce v-ati clatit ochii admirand minunatiile din paradisul Keukenhof! Pacat ca gradina este deschisa doar 2 luni pe an...

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie sa va fi simtit extraordinar.. pacat ca nu prea vezi ideea asta de vacanta in oferte turistice. Poate pentru ca nu ar contine "all-inclusive"..

    RăspundețiȘtergere
  6. uite o chestie noua pe care nu o stiam despre olanda, buna de retinut. altele mai ai? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant...nu stiam de gradinile Keukenhof. Sunt departe de oras ? De unde iei autobuz ca sa ajungi acolo?

    RăspundețiȘtergere
  8. O tara complexa.Plina de flori, mori de vant dar si de 'cafenele'. Ce-ti poti dori mai mult decat o vacanta acolo? Holland be ready...we are coming!:)

    RăspundețiȘtergere